Data publikacji: 2023-08-22
Link sponsorowany

Czym jest żywność ekologiczna? Czy faktycznie jest taka zdrowa?

Coraz więcej osób stara się zdrowo odżywiać i świadomie kupować swoje produkty spożywcze. Wiele z nich sięga również po produkty ekologiczne. Żywnością ekologiczną jest żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego, oprócz tego producent takiej żywności musi posiadać certyfikat zewnętrznej autoryzowanej instytucji kontrolnej. Czym cechuje się żywność ekologiczna? Czy taka żywność "eko" jest rzeczywiście zdrową żywnością? Zapraszamy do artykułu.

rolnictwo ekologiczne, produkcja żywności ekologicznej

Czytaj też: Maszyny rolnicze i części John Deere – technologia rolnictwa precyzyjnego

Ekologiczna żywność, co to dokładnie oznacza?

Słowo "eko" w dzisiejszych czasach stało się bardzo modne i popularne, wiele osób chcąc zadbać o swoje zdrowie, decydują się na skorzystanie z produktów spożywczych oznaczonych w ten sposób. Warto jednak zapoznać się z tym zagadnieniem, by mieć większą świadomość na temat żywności ekologicznej i nie dać się oszukać. Nie każdy bowiem produkt naturalny, czy pochodzący od lokalnych dostawców będzie jednocześnie produktem ekologicznym. Aby tak się stało, musi on spełnić wiele norm określonych przez Unię Europejską. Produktem ekologicznym jest taki produkt, na którego opakowaniu znajduje się charakterystyczny znak — zielony listek z 12 białymi gwiazdkami, czyli tzw. Euroliść. Dzięki temu oznaczeniu mamy pewność, że do wytworzenia tego produktu użyto co najmniej 95% składników, które pochodziły z upraw ekologicznych. Oprócz znaku liścia, produkt oznaczony jest numerem identyfikacyjnym jednostki certyfikującej oraz oznaczeniem pochodzenia surowców.

Żywność ekologiczna powinna spełniać określone wymagania, zgodne z przepisami rolniczymi dla żywności ekologicznej. Cechami takiej żywności jest to, że:

  • podczas produkcji takiej żywności nie stosuje się nawozów sztucznych,

  • produkcja odbywa się według określonych zasad rolnictwa ekologicznego,

  • do jej produkcji nie używa się produktów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),

  • ograniczenie zastosowanie pestycydów (naturalnych),

  • ograniczenie użycia substancji dodatkowych,

  • surowce rolnicze, z których wyprodukowano dany produkt, muszą pochodzić (np. z rolnictwa Unii Europejskiej (UE)),

  • certyfikat musi być nadany przez jednostkę do tego upoważnioną.

Żywność bio, organic, eko – czy to taka sama żywność?

Konsumenci w Polsce stają coraz bardziej świadomi i coraz częściej interesują się żywnością organiczną, ekologiczną żywnością dla dzieci czy żywnością bio. Czy na pewno określenia te używane są poprawnie? Zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej (Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r.) i Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r.) określenia te dotyczą produktów, które powstają w takim samym systemie jakości. Dzięki temu wyrażenia te mogą być używane zamiennie. Jedyne, co łączy tę żywność, to certyfikat żywności ekologicznej.

produktów ekologicznych, żywność konwencjonalna

Co oznacza pojęcie — zdrowa żywność ekologiczna?

Widzimy już jakie to proste! Żeby rozpoznać taką żywność, wystarczy szukać oznaczenia zielonego Euroliścia na opakowaniu. Dzięki niemu możemy mieć pewność, że towar jest najwyższej jakości i przede wszystkim jest w pełni produktem ekologicznym.

Co dokładnie oznacza ekologiczny produkt? Żeby uzyskać certyfikowany produkt oznaczony jako ekologiczny, producent musi powrócić do czasów, gdy rolnictwo harmonijnie współgrało z naturą. W procesie produkcji nie jest dopuszczalne zastosowanie środków chemicznych, takich jak pestycydy czy sztuczne nawozy, a także zakazane są antybiotyki, hormony i modyfikacje genetyczne (GMO). W ramach upraw ekologicznych rolnik może wykorzystywać wyłącznie składniki obecne w naturalnym środowisku, które sprzyjają zdrowemu wzrostowi roślin i minimalizują negatywny wpływ na ekosystem.

Ekologiczne hodowle dostarczają zwierzętom wysokiej jakości paszę, pozbawioną sztucznych dodatków, a wypasane są na wybiegach i pastwiskach, które zasiane zostały ekologiczną roślinnością. W przypadku konieczności leczenia zwierząt ekologiczny rolnik dąży do wykorzystania naturalnych lub homeopatycznych środków, o ile to jest wykonalne. Produkty końcowe uzyskiwane od takich rolników mogą być wzbogacane jedynie za pomocą jednej spośród 50 zatwierdzonych substancji naturalnych, takich jak soda, drożdże, kwas jabłkowy czy lecytyna.

Certyfikowana żywność ekologiczna? Poznaj wady i zalety takiej żywności

Produkty "eko" to takie, które nie zawierają substancji, które w zwykle obecne są w zwykłej żywności. Poniżej przedstawiamy listę środków i innych szkodliwych substancji, jakie nie mogą znaleźć się w produktach ekologicznych:

  • syntetyczne aminokwasy

  • antybiotyki

  • stymulatory wzrostu

  • hormony

  • 80 proc. substancji pomocniczych i dodatkowych stosowanych w wytwórstwie żywności

To jednak nie koniec, produkty "eko" zawierają również mniej: kadmu, polifenoli, flawonoli, azotanów w porównaniu do produktów ze zwykłych upraw.

Nie można zapomnieć również o innych, licznych korzyściach, które niesie ze sobą produkty bio. Na samym wstępie warto podkreślić, że produkty ekologiczne to takie, które nie mają sztucznych dodatków, konserwantów, co sprawia, że szczególnie poleca się je osobom podatnym na alergie pokarmowe. Dzięki użyciu naturalnych nawozów produkty ekologiczne mają wyższą wartość odżywczą i bogatsze są w witaminy. Wybierając lokalnie wytwarzaną żywność ekologiczną, wspieramy nie tylko rozwój polskiej gospodarki, lecz także umożliwiamy zachowanie tradycyjnych form rodzinnego rolnictwa. Uprawianie żywności ekologicznej wywiera znacznie mniejszy wpływ na środowisko naturalne, co przyczynia się do zachowania czystości ekologicznej w niektórych rejonach naszego kraju, wolnych od szkodliwych substancji chemicznych.

rolnictwa konwencjonalnego, upraw konwencjonalnych

Oprócz licznych zalet żywności ekologicznej należy pamiętać, że nie jest ona pozbawiona również wad. Kupując po raz pierwszy takie produkty, możemy być zaskoczeni ich wyglądem — warzywa ekologiczne często są mniejsze i posiadają nieregularny kształt. Czasami również smak tych produktów może odbiegać znacząco od tego, do czego nasz organizm jest przyzwyczajony, ponieważ do tej pory głównie spożywaliśmy żywność poddaną masowej obróbce. Warto również zwrócić uwagę na to, że przetworzona żywność ekologiczna zwykle ma krótszy okres przydatności do spożycia w porównaniu do produktów konwencjonalnych. Jeśli natomiast chodzi o świeże warzywa, to ich przechowywanie jest zazwyczaj prostsze ze względu na brak w nich sztucznych związków chemicznych. Kwestią, która poruszana jest najczęściej przy porównywaniu żywności konwencjonalnej i ekologicznej, jest ich różnica w cenie. Cena żywności ekologicznej niestety jest wyższa, co wynika w dużej mierze z wyższych kosztów związanych z procesem jej produkcji.

Podsumowanie — czy taka żywność rzeczywiście jest "eko"?

Niestety, w dzisiejszych czasach trend ekologicznej żywności wykorzystywany jest również przez nieuczciwych producentów. Dodawanie znaku "bio" do produktów często służy jako chwyt marketingowy, mający na celu zwiększenie zainteresowania danym artykułem i usprawiedliwienie jego wyższej ceny. W rzeczywistości zawartość opakowania może jednak pochodzić z konwencjonalnych źródeł, nie różniąc się niczym od produktów bez oznaczenia "bio". Na szczęście obecnie nie jest trudno wykryć tego rodzaju nadużycia, jeśli tylko pamiętamy o jednej istotnej zasadzie — autentyczny produkt ekologiczny, który powstał w zgodzie z ochroną środowiska, zawsze będzie oznaczony znaczkiem "Euroliścia". Brak tego znaku na opakowaniu oznacza, że kupowany produkt nie jest prawdziwym produktem ekologicznym.

Udostępnij artykuł:
STRONA WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES

Korzystamy z plików cookies w celu dostosowania serwisu do Twoich potrzeb. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję pliki cookies