Data publikacji: 2024-02-11
Link sponsorowany

Aloes — cud natury o wielu zaletach

Aloes — roślina, której bogaty skład i cenne właściwości lecznicze znalazły szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w branży kosmetycznej. Sok aloesu jest bogactwem składników odżywczych — wzmacnia odporność, leczy stany zapalne, detoksykuje i oczyszcza organizm, leczy trądzik, wysypki alergiczne i oparzenia słoneczne. Posiada właściwości bakteriobójcze i regenerujące błonę śluzową.

mięsiste liście, stosowanie aloesu

Zobacz! Strategie wzrostu biznesu z wykorzystaniem szklanych słoików

Aloes to niezwykły surowiec, jakie ma właściwości oraz jak możemy korzystać z jego dobroczynnego działania?

Co to jest aloes?

Aloes (Aloe vera lub Aloe barbadensis) to wolno rosnąca wieloletnia roślina krzewiasta lub drzewiasta z rodziny Asphodelaceae, występująca na półpustynnych i pustynnych obszarach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. W naturalnych warunkach aloes może osiągnąć wysokość nawet do 90 cm, jednak w domowych warunkach jego rozmiary zazwyczaj nie przekraczają 50 cm. Aloes kwitnie od czerwca do lipca, jego kwiaty pojawiają się na szczycie pojedynczej łodygi kwiatowej, są niewielkie, mają rurkowaty kształt, żółtą barwę, owoce zawierają wiele nasion. Najbardziej charakterystyczną częścią aloesu są liście — zielone, grube, bardzo mięsiste, o trójkątnym kształcie i ząbkowanych krawędziach (tworzące tzw. rozety).

Liść aloesu zbudowany jest z trzech warstw, które składają się na jego strukturę:

  1. Warstwa zewnętrzna — zwana "skórką", składa się z 15-20 komórek. Pełni ona funkcję ochronną i jest odpowiedzialna za syntezę węglowodanów i białek. Wewnątrz znajdują się wiązki naczyniowe — odpowiadają za transport wody i skrobi.

  2. Warstwa środkowa — to warstwa lateksu, ma postać żółtego soku. Zawiera ona antrachinony i glikozydy.

  3. Warstwa wewnętrzna — składa się z przezroczystego żelu, który w 99% składa się z wody, a pozostały 1% to glukomannany, aminokwasy, lipidy, sterole oraz witaminy.

Aloes jest szeroko stosowany w żywności, kosmetykach, suplementach diety oraz produktach ziołowych.

Jakie składniki aktywne zawiera aloes?

Aloes zawiera wiele korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, są to między innymi:

Witaminy — aloes jest bogatym ich źródłem, zawiera witaminy A, C, E, B1, B2, B3 (niacyny) oraz witaminy B6 i B12.

Enzymy — enzymy, takie jak amylaza, lipaza i proteaza, bradykinaza — ma ona właściwości łagodzące stany zapalne skóry, pozostałe enzymy wspomagają proces rozkładu cukrów i tłuszczów.

Polisacharydy — aloes zawiera glukomannany, mają one właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, pobudzające układ odpornościowy.

Aminokwasy — aloes aminokwasy, które są niezbędne do wielu procesów metabolicznych w organizmie.

Minerały — wapń, chrom, miedź, selen, magnez, mangan, potas, sód, cynk — są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych i pracy całego organizmu.

Sterole roślinne — w tym cholesterol, kampesterol, β-sitosterol oraz lupeol, które wykazują właściwości przeciwzapalne, a lupeol dodatkowo posiada działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.

hormony auksyny, ukąszeniach owadów, aloes pomaga

Jakie surowce pozyskiwane są z aloesu?

Alona — gęsty sok z liści, charakteryzujący się gorzkim smakiem i silnym działaniem przeciwbakteryjnym i przeczyszczającym. Jest przeznaczony do użytku zewnętrznego — przyspiesza gojenie ran, leczy oparzenia i zmniejsza oraz do stosowania wewnętrznego — wspomaga usuwanie resztek trawiennych, a także pomaga wyregulować poziom glukozy we krwi.

Żel aloesowy — znajduje się w miąższu liścia i składa się w 99% z wody.

Aloes – zastosowanie

W naturze wyróżnia się ponad 400 gatunków aloesu, ale tylko dwa z nich — aloes zwyczajny i aloes drzewiasty są powszechnie wykorzystywane w dermatologii i kosmetologii. Liście aloesu są bogate w składniki bioaktywne, takie jak błonnik pokarmowy, sole mineralne, aminokwasy, kwas salicylowy, kwas foliowy, linolowy, linolenowy, palmitynowy i stearynowy. Cennym składnikiem liści aloesu są także polisacharydy, których skład jest zależny od gatunku i klimatycznych warunków uprawy rośliny. Na bazie aloesu tworzy się liczne preparaty do stosowania zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego.

Wsparcie układu pokarmowego

Badania potwierdziły, że aloes sprzyja zdrowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego, pomagając w łagodzeniu stanów zapalnych oraz wspomagając w leczeniu wrzodów w żołądku, dwunastnicy i jelitach. Dodatkowo aloes stymuluje wzrost bakterii jelitowych, jednocześnie hamując rozwój grzybów. Miąższ aloesowy wspomaga szybsze trawienie posiłków, reguluje pracę jelit i częstotliwość wypróżnień, działa oczyszczająco i osłonowo na wątrobę, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Aloes wspiera przemianę materii i procesy metaboliczne.

Obniżenie poziomu glukozy we krwi

Aloesu może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu produkcji insuliny — mobilizuje trzustkę do wydajniejszej pracy. Działa jako bodziec dla trzustki, chroniąc organizm przed potencjalnymi szkodliwymi skutkami wysokiego poziomu cukru we krwi.

aloes leczniczy

Aloes w kosmetyce

Aloes znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, jest składnikiem uniwersalnym — może być stosowany na skórę suchą, normalną, mieszaną, tłustą, a także wrażliwą i trądzikową (ogranicza powstawanie zmian skórnych). Aloes doskonale nawilża, posiada także właściwości antyoksydacyjne i przeciwdziała starzeniu się skóry — polisacharydy naturalnie obecne w aloesie stymulują syntezę kolagenu i elastyny ​​w komórkach skóry właściwej, przywracając skórze jędrność i elastyczność. Saponina — substancja zawarta w aloesie sprzyja wnikaniu składników w głąb skóry. Aloes posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i lecznicze, oczyszcza pory i odświeża skórę. Jest popularnym składnikiem kosmetyków — znajdziemy go w kremach nawilżających, balsamach i żelach do ciała, żelach pod prysznic, kremach przeciwsłonecznych (aloes pomaga w łagodzeniu podrażnień spowodowanych promieniowaniem UV), żelach po goleniu, maseczkach do twarzy, produktach do pielęgnacji włosów i wielu innych.

Udostępnij artykuł:
STRONA WYKORZYSTUJE PLIKI COOKIES

Korzystamy z plików cookies w celu dostosowania serwisu do Twoich potrzeb. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję pliki cookies